HELIO S.A.
helio.pl/biznes/helio-s-a/- Branża: FMCG
- Siedziba: siedziba rejestrowa Wyględy, zakład produkcyjny Brochów k. Sochaczewa
- Rok powstania: 1992
- Wielkość: 100-500 pracowników
O naszej firmie
HELIO to rynkowy ekspert w dziedzinie bakalii i mas do ciast. Posiadamy naturalnie bogatą ofertę, ale przede wszystkim 30 lat doświadczeń na rynku B2C, potężne zaplecze infrastrukturalne i wypracowany know-how. Wiemy jak kupować najlepszy surowiec, efektywnie produkować, atrakcyjnie opakować i dobrze sprzedać konsumentom.
HELIO jest spółką notowaną na Giełdzie Papierów Wartościowych. Przedsiębiorstwo zostało założone w 1992 r. przez małżeństwo Justyny i Leszka Wąsowicz, którzy po dziś dzień nim zarządzają i są jego strategicznym właścicielem. Dzięki wizji, konsekwencji i stabilnej strukturze właścicielskiej spółka realizuje wielkie przedsięwzięcia metodą małych kroczków, nie obciążając nadmiernie kondycji finansowej, a także nie zaskakując nagłymi zmianami w realizowanej strategii rozwoju. Stabilna i transparentna pozycja finansowa, nienaganna opinia bankowa, a także stały polski właściciel to dla interesariuszy niepowtarzalne atuty HELIO jako stabilnego i pewnego partnera w biznesie, czy pracodawcy.
30 lat doświadczeń w segmencie B2C to bezcenna przewaga konkurencyjna HELIO. Firma nie tylko zna się na bakaliach, ale ma wypracowany know-how, jak je spakować i dobrze sprzedać konsumentom. Blisko 300 mln zł sprzedaży rocznie tylko w bakaliowym segmencie B2C to poziom, którym HELIO dystansuje się od reszty bakaliowego peletonu. Jednocześnie cały czas inwestujemy w markę i innowacyjne produkty. W 2021 r. marka HELIO została wyceniona najwyżej w branży bakaliowej w rankingu najcenniejszych polskich marek opracowanym przez redakcje Gazety Finansowej oraz Rzeczpospolitej.
Kompleks produkcyjny HELIO jest jednym z najnowocześniejszych i największych w branży bakaliowej w Europie. Imponująca powierzchnia zakładu (20 ha powierzchni użytkowej, ponad 10 ha gruntów), pojemne magazyny zintegrowane systemem IT, własna prażalnia orzechów, ponad 20 nowoczesnych linii produkcyjnych wyposażonych w systemy bezpieczeństwa produkcji żywności, czy w końcu różnorodne formy opakowań zapewniają olbrzymi potencjał współpracy, efektywność ekonomiczną produkcji i elastyczność dostosowania się do oczekiwań i potrzeb odbiorców HELIO.
Nadrzędną wartością firmy jest jakość na najwyższym poziomie. Dlatego zakład HELIO certyfikowany jest wg międzynarodowego standardu jakości i bezpieczeństwa produkcji żywności BRC - Global Standard for Food Safety (certyfikat BRC wersja 8), który uważany jest za wzorzec dla najlepszych praktyk w przemyśle spożywczym. Na najwyższą jakość składają się przede wszystkim najnowsze technologie, zaplecze laboratoryjne, profesjonalny zespół oraz stali i sprawdzeni dostawcy. W celu zapewnienia zgodności działalności z krajowym i unijnym prawem żywnościowym, HELIO objęte jest dodatkowo opieką prawną Centrum Prawa Żywnościowego. Efektem dbałości o utrzymanie najwyższej jakości naszych produktów są liczne nagrody i wyróżnienia. Jakość to dla nas priorytet, o który dbamy bezwzględnie, mając na uwadze zdrowie, kondycję oraz dobre samopoczucie naszych Konsumentów, a także renomę naszych dystrybutorów.
Aktywne oferty pracy
Od zaraz